Аміни[ред. • ред. код]
Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Амі́ни — нітрогеновмісні органічні хімічні сполуки, похідні амоніаку (NH3), в якому атоми гідрогену заміщені однією чи багатьма групами інших атомів — вуглеводневими радикалами.
Якщо амін створений заміщенням одного атома гідрогену в NH3, він називаєтьсяпервинним аміном (формула RNH2), якщо двох — вторинним аміном (R2NH), а якщо трьох — третинним аміном (R3N). Четвертинні аміни мають чотири замісники при атомі нітрогену, внаслідок чого атом нітрогену в цих амінах маєелектричний заряд +1.
Залежно від природи радикалів аміни називаються: аліфатичними, ароматичними та гетероциклічними. Нижчі аліфатичні аміни — гази, вищі — рідини й тверді речовини. Найважливішим ароматичним аміном є анілін.
Хімічні властивості[ред. • ред. код]
Аміни проявляють основні властивості через наявність у атома нітрогену неподіленої електронної пари. Однією з важливих реакцій аліфатичних амінів є взаємодія їх з HNO2: первинні аміни при цьому утворюють спирти, вторинні —нітрозаміни, третинні не реагують. Ароматичні первинні аміни з HNO2 утворюють діазосполуки.
Аміни широко використовуються в анілофарбувальній та фармацевтичній промисловості, наприклад, як складникиреагентів при флотації та масляній агломерації (грануляції, флокуляції) вугілля.
Аміни з коротким радикалом добре розчинюються у воді, зі збільшенням довжини вуглеводневого радикалу розчинність амінів зменшується.
Немає коментарів:
Дописати коментар